Welkom bij Jefasha kennel 

Voor uw cockers en carpatins

De Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ook wel de Roemeense carpatin genoemd. De carpatin is een natuurlijke beschermer en zeer moedig. Het ras onderscheidt zich door zijn instinctieve en onvoorwaardelijke gehechtheid aan zijn eigenaar. De carpatin is een waardige, rustige en stabiele hond. Dit ras is geschikt als erfbewaker een geschikte gezinshond, die hij zeker zal beschermen. Het ras voelt zich thuis op het platteland en is niet geschikt voor de stad.

De carpatin is zeer gehecht aan zijn baas. Ondanks dat dienen ze wel consequent te worden opgevoed, omdat ze anders zelf de regels gaan bepalen. Verder is het een ras wat de nut in moet zien van, door de baas, gegeven opdrachten. Anders zijn ze de eigenwijsheid zelve en voeren ze het niet uit. Ze kunnen goed samenleven met andere huisdieren, mits ze hier in hun tempo aan wennen.

Omgang
De Roemeense carpatins hebben eeuwenlang de kuddes verdedigd en op hetzelfde moment het fort bewaakt als waakhond. Ze zijn goed voor de baas en geweldig met kinderen, maar niet geschikt voor elk huishouden. Verder is het ook niet zomaar een ras wat je kunt herplaatsen. Tenslotte is de carpatin zeer geschikt voor erfbewaking en het beschermen van kuddes schapen, geiten, etc.

De kleur
De officiële vachtkleur van de carpatin is wolfgrijs. Er kunnen enkele witten met al dan niet wolfgrijze vlekken in een nest voorkomen, maar dat is een niet erkende kleur. De witte vacht mag niet overheersend zijn en worden dan ook uitgesloten voor de fok. Verder zijn de karakters hetzelfde als van de wolfgrijze variant.

Verzorging
De vacht van de Roemeense carpatin is hard, dicht en recht. De ondervacht is dicht en zacht. Met uitzondering van het hoofd en het voorste deel van de ledematen waar de vacht kort en plat is, is de vacht, van gemiddelde lengte overvloedig over het hele lichaam. In de nek, de achterkant van de ledematen en de staart, is de vacht langer- overvloedig beharing aan deze onderdelen is rastypisch.

Twee keer per jaar tijdens de seizoenswisseling van warm naar koud of van koud naar warm zullen ze hun vacht verliezen. Ze krijgen dan een nieuw winterdek of zomerdek, afhankelijk van het seizoen. Daarnaast hoeft er niet veel te gebeuren qua verzorging. Men moet hooguit rekening houden met dat de nagels niet te lang worden.